tirsdag 16. april 2013

Ansvar

Tidligere på bloggen har vi hatt om både nettvett og digital mobbing. I begge disse innleggene var ordet ANSVAR viktig. Denne uken skal dere få lese et leserinnlegg skrevet i avisen Bergens tidende. Det er skrevet av en voksen person, men er fra denne personens tid på ungdomskolen. 

Et lite utdrag fra leserinnlegget:

"...- Jeg vil snakke med Arne, Per, Lise, Ingrid, Gunnar og Tone. Dere blir med meg inn på et grupperom nå.

De navngitte elevene kikker på hverandre, spørrende, reiser seg og går ut av klassen.

- Sett dere ned, sier klasseforstanderen kontant når han har lukket døren bak dem på grupperommet. Og hør nøye etter:


Trykk - HER - for å lese resten av artikkelen.

[fra Bergens tidende: http://old.bt.no/meninger/kommentar/eilertsen/Laerer-Bjoerndals-metode-1241576.html]


Når du har lest hele, vil jeg at du skal skrive litt hvilke tanker du gjorde deg når du leste leserinnlegget i kommentarfeltet. I tillegg skal du prøve å svare på:
- Hvem bør ta ansvar når noen mobbes? Hvem sitt ansvar er det at noen mobbes?
Kom gjerne med andre tanker også.

24 kommentarer:

 1. Jeg syntes at det var bra at læreren snakket med de elevene han trodde kunne ta ansvar. Han snakket ordentlig med elevene og sa hva de skulle gjøre for å få slutt på at den ene eleven ble mobbet. Det elevene gjorde riktig var å gjøre som læreren sa uten å diskutere. De sa heller ikke noe om at de hadde snakket med læreren om dette. Alle elevene som fikk beskjed om å gjøre noe med dette gjorde det. DE hjalp Else til å ha lyst til å gå på skolen. De sa ifra med komentarer at de ikke syntes at det var greit å si noe om Else. Dette gjorde det sikkert bedre for Else. Når noen mobbes er det ikke han som blir mobbet som skal ta ansvar. De som står og ser på må ta ansvar med å prøve å si til den som mobber at den ikke må gjøre det. Du kan også si ifra til en lærer hvis noen mobbes. Det er lurt å gjøre siden at da kan læreren prøve å ordne opp i det slik at ingen blir mobbet. Det er ingen som fortjener å mobbes. De som mobber er ikke snille. De har som oftest et problem hjemme eller noe slikt de har ingen grunn til å mobbe noen uansett hvem det er eller hvordan de ser ut. Det er de som mobber som har ansvaret til at noen blir mobbet. Hvis du står og ser på at noen blir mobber du like mye som den som mobber. Hvis du ser at noen blir mobbet så må du ta ansvar. Ikke stå å se på, men gjør noe!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var Kaia som skrev dette.

   Slett
 2. Jeg synes det var bra at læreren gjorde slik han gjorde. Det gjorde slik at hun som ble mobbet fikk det bedre på skolen. De som bare så på mobbet egentlig de også, bare at de ikke tenkte over det selv. Læreren fikk en slutt på mobbingen av å snakke med de som var populære og egentlig ikke ville mobbe. Alle de elevene som ble tatt inn på det grupperommet tok ansvar med å si fra til de som mobbet om at det ikke var greit eller morsomt det de gjorde, det ble sikkert mye lettere for Else å være på skolen når det var noen som gikk imot de som mobbet. Det er ikke de som mobber som skal ta ansvaret når noen mobbes, det er det de som bare står og ser på som skal. De som bare ser på må si fra til de som mobber at det ikke er greit det de gjør. Men de som mobber må tenke mer selv om at man ikke skal mobbe noen. Når du mobber vet du ikke hvordan det føles å bli mobbet selv, du tror ikke at det er like vondt for den personen som det egentlig er. Det er både de som mobber og de som ser på som har ansvaret til at noen blir mobbet. Hvis noen blir mobbet må du si fra, ikke bare se på uten å mene å mobbe!!!

  Vilde

  SvarSlett
 3. Jeg ble litt lei meg når hun ble mobbet for ingen burde bli det, men jeg ble litt glad når de hjalp henne, men de kunne hjulpet litt før når de visste det. det er slemt å mobbe, å det kan til og med bli farlig. Når noen blir mobbet burde alle ta ANSVAR å hjelpe den personen eller de personene. ihvertfall burde de som vet at noen blir mobbet prøve å si ifra til en voksen eller ihvertfallnoen eller hjelpe den eller de som blir plaget eller mobbet.

  Victoria

  SvarSlett
 4. Det er dumt at noen blir mobbet og det er bra at læreren tok ansvar og snakket med de andre elevene som har det bra på skolen, når det tok mer ansvar og hjalp hun som ble mobbet med og si i fra til de som mobber ble det mye bedre. Jeg vet ikke hvordan det er og bli mobbet men jeg har noen tanker om at det er veldig fælt. Når andre blir mobbet så er det egentlig de som mobber sin feil men det er også de som ser på som må ta ansvar og hjelpe til sånn at de som blir mobbet har det bra på skolen eller andre plasser. Det var bra at de som var populære tok ansvar og sa i mot hun som ble mobbet.
  Ane

  SvarSlett
 5. Det er veldig dumt når noen blir mobbet og plaget, det er ikke bra.Jeg synes det var bra at læreren tok ut de mest populære i klassen på grupperommet og snakket med dem om at Else ikke hadde det bra på skolen, og at hun ble mobbet. Da hadde de elevene et stort ansvar for at Else skulle få det bedre på skolen og ikke bli plaget. De som hadde vært på grupperommet tok ansvar om å si ifra til de som ledde av hun eller plaget hun, om at det ikke var noe morsomt det var bare stygt å gjøre sånt mot andre. Jeg vet ikke helt hvordan det er å bli mobbet men jeg tror det er veldig fælt og ekkelt og veldig sårende å bli mobbet. Det er alle andre sitt ansvar og få slutt på mobbing.

  Hanna

  SvarSlett
 6. Jeg synes det er bra at læreren tok tak i saken til Else sånn at hun slapp å bli mobbet. Det en litt annerledes måte å hjelpe noen sånn at de ikke blir mobbet lenger. De som er sterke burde hjelpe de som er svake. Vi på trinnet vårt hadde ikke turt å stå opp får å hjelpe andre. Det er egentelig alle sitt ansvar at noen bli mobbet siden de som ser på er med. Læreren gjorde rett i å ta ut noen som kunne gjøre noe med det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var Emma H som skrev dette.

   Slett
 7. Jeg sytes det var en bra måte å få Else til å bli med i gjengen. Selfølgelig skulle han tatt tak i de to guttene som gjorde det, men de er kanskje ikke like flinke til å høre etter som de beste i klassen er. Det var veldig bra at de fikk vite om hva som skjer og at de må jobbe med dette. De har nesten like mye ansvar for de som mobber og for de som bare ser på og ikke gjør noe. Det var bra at de faktisk hørte på hva læreren sa og gjorde noe med dette. Man skal jo aldri mobbe og stenge andre utenfor. Else hadde kanskje forstått at nå hadde de tatt opp saken på skolen vist de to guttene hadde skjerpet seg, derfor var dette en veldig bra og anneledes måte å stoppe mobbing. Det var jo de som hjalp Else til at hun skulle komme på skolen igjen.


  Andrea

  SvarSlett
 8. Bra at læreren tok tak i saken, men elever som ser at noen blir mobbet bør si fra til en voksen og det er ansvaret til elevene som avgjør om en person blir mobbet eller ikke og det var bra at Else gikk på skolen igjen.

  SvarSlett
 9. Jeg synes at det var bra av læreren å prate med de elevene som trives og er "best i alt" i klassen. Og det gjore at Else trivdes mye bedre på skolen. Jeg synes også at læreren burde tatt tak i denne saken før det hadde gått så langt. Det som var så bra med de elevene som var på grupperommet var at de tok ansvar,de sa i fra høyt i klassen og det var bra at de hørte på det læreren sa. Det var egentlig ganske tøft gjort av de. Når noen blir mobbet og noen ser det må man si i fra til en voksen og hvis noen mobber andre så er det ikke bare de som mobber sin feil det er også de som ser på sin feil også!


  Renate

  SvarSlett
 10. Jeg synest det var bra at læreren tok seg en prat med de. Hvis ikke så kunne de sikkert bare fortsette å mobbe for de trodde sikkert at ingen brydde seg uansett. Else burde ha sagt fra tidligere om at hun ikke trives og at hun blir mobbet. Du ser no bare hva som skjer i USA. De som blir mobbet hele grunnskolen og kanskje ungdomskolen. Tar jo hevn med foreksempel å skyte de som har mobbet dem !! Men det var sikkert veldig mange som bare så på og gjorde igenting.. DET ER NESTEN VERRE!!!

  SvarSlett
 11. Jeg synes bra at læreren tok og snakket med de som på en måte hadde makt, og sa at de måtte hjelpe Else. Og at Else ble mobbet på grunn av noen små ting, er bare dumt. Også det var bra at elevene gjorde det læreren sa. Men jeg synes at de kunne gjøre det uten at læreren trengte å si det. For da trengte Else å få vondt i magen og å grue seg til skolen. Hva er vitsen med mobbing? Man blir jo ikke populær av å mobbe.

  SvarSlett
 12. Læreren skulle nok ha pratet med de to guttene. Men siden de han snakket med var de populære i klassen, så funka jo det helt fint. For det er jo som oftest at folk ser opp til, eller gjør det samme som de mest populære i klassen.

  Når noen mobbes, så er det de som står rundt som må ta tak i det som skjer. Det MÅ ikke være en lærer som må kjefte forgjeves på noen fordi de mobbes. Jeg er egentlig ganske sikker på at den som mobber, tar det mer til seg, når det er en venn eller klassekamerat som sier det.

  Daniel

  SvarSlett
 13. jeg synest at det var bra at læreren tok seg en prat med gruppen og sa at de som hadde "mest makt" i klassen skulle ta ekstra ansvar.Det er hele klassens sit ansvar å si ifra til lærerne når noen mobbes og stå med den som er mobbet sin side. Når noen blir mobbet så bør lærerne ta å snakke meg dem som mobber med en gang og IKKE vente til dagen etter.Læreren bør sende melding hjem til foreldrene til de som mobber.


  Jonas

  SvarSlett
 14. Jeg synes at det var bra at læreren snakket med dem og ordnet opp hva de hadde gjort mot Else. Jeg synes også at det var bra at han tok med de populære elevene i klassen i grupperommet. Fordi at de populære elevene har egentlig makten over klassen på en måte, fordi at de andre i klassen hører på dem.
  Men jeg synes at det var bra at læreren snakket med dem. Elevene har egentlig ansvar hvis dem mobber noen andre. Men det er også andre sine ansvar at nesten alle blir mobbet og det er demmers valg at mobbing skal stoppe eller ikke.

  -Iris

  SvarSlett
 15. Jeg syntes det var bra at læreren tok tak og snakket med noen av elevene. De fleste er litt greiere mot de som er mer `populær` og derfor var det lurt å snakke med akkurat de elvene. Og de som mobber burde tenke seg litt bedre om for plutselig er det de som står der. Det er dumt at noen blir mobbet og det er alle andre sitt ansvar og hjelpe til med å få slutt på det.

  Tonje

  SvarSlett
 16. Synes det var veldig bra at læreren tok saken opp med de elevene som er de mest "populære" i klassen, at de skulle tatt mer ansvar for Else. Men jeg synes også at læreren burde ha snakket med de to andre guttene fordi det var jo egentlig de som mobbet henne.
  Det er både elevene og læreren som har ansvar for mobbingen, fordi elevene skal ikke mobbe andre og læreren må sørge for at det må bli slutt på det/unngå at det blir mobbing.

  Elisa

  SvarSlett
 17. Jeg syntes læreren var kjempeflink til å ta saken opp med elevene som er de mest populære i klassen for at de skulle ta mer ansvar med Else, og det var lurt at læreren snakket med populære, siden de har så mange venner. Men læreren kunne snakke med Rune og Egil siden det var de som lede av henne når hun skulle lese høyt og at det var de som dyttet henne og mobbet henne.Det er både lærere og elvene som må ha ansvaret for mobbing, fordi at det er læreren som må sørge for at elevene ikke skal mobbe andre og elevene må sørge for å høre på læreren når dem sier at hun/han ikke skal mobbe andre.

  Yokabiel

  SvarSlett
 18. Jeg vil heller ikke på skolen noen dager fordi jeg har vondt i magen, men det er ikke på grunn av mobbing eller noe sånt!Jeg syntest synd på Else. Når noen blir mobbet er det de som er rundt og ikke er med å mobber som burde ta ansvar, og gjøre som han fyren i teksten sa. Alle har ansvaret for mobbing, venn eller ikke...ingen burde mobbes.

  -Hannah

  SvarSlett
 19. Jeg synes det er kjempebra at de ble tatt med ut på gangen, men litt merkelig at det ikke var mobberne som ble tatt ut, men de mest populære. Læreren ville jo at de skulle stoppe dette og det var bra at Arne stoppet det.
  Jeg synes at mobberen, lærerne og de andre "populære" eleven
  Det er medelevene sitt ansvar at noen blir mobbet.
  TA ANSVAR!!!!

  Fredrik

  SvarSlett
 20. Jeg synes a det var bra at læreren tok opp saken, men jeg synes at han heller kunne snakket mad alle elvene som ikke mobbet. Det er ikke bare de populære som klarer å ta tak, de andre som ikke mobber skal også kunne stoppe mobbingen. Jo flere som hjlper til å stoppe den jo bedre er det.
  Alle som er rundt burde ta ansvar når noen mobbes. Det er mobbernes skyld at noen mobbes, men de som ser på uten å ta tak er nesten like mye med på mobbingen selv. ALLE burde ta ansvar for at ingen mobbes.

  Mathea

  SvarSlett
 21. Jeg synes det var merkelig at det ikke var mobberne som ble tatt ut på gangen. det var rart at han tok ut de mest populære, men jeg forstår hvorfor. Jeg tror grunnen var for å få de populære til å si at folk ikke skulle mobbe, og det ville påvirke at andre ikke skal mobbe.
  Jeg synes at det er alle som ser det og alle andre skal ha ansvar for at ingen skal mobbes.


  KK

  SvarSlett
 22. Det er mobbernes og de popuæres feil at noen blir mobbet. på den måte at ingen sier fra når de ser at noen blir mobbet og mobberne sin feil i og med at det er de sommobber og ikke slutter. Jeg tenkete på at det var en god ide av læreren og ta de "populære" ut å si at de må ta ansvar.

  John Magnus

  SvarSlett