mandag 11. mars 2013

Digital mobbing

I det første innlegget vårt her på bloggen hadde vi om nettvett og det digitale samfunnet. Denne gangen skal vi se nærmere på det alvorlige temaet "digital mobbing".
 

Mobbing er desverre et stort problem i dagens samfunn, og med dagens utvikling blir digital mobbing mer og mer vanlig, og et større og større problem. I samfunnet, og da spesielt i media, blir det ofte diskutert hva som menes med uttrykket mobbing. Her kommer to forklaringer på ordet:

Hentet fra en bokmålsordbok:
Om det å mobbe sier bokmålsordboka: mobbe særlig om gjeng, flokk: bruke fysisk el. psykisk vold mot en enkelt; plage, erte, tyne
 
Den statlige etaten arbeidstilsynet forklarer det slik:
Det er mobbing når en person gjentatte ganger og over tid utsettes for negative handlinger. Dette kan dreie seg om trakassering, plaging, utfrysing, sårende erting o.l. Det er typisk for situasjonen at offeret ikke er i stand til å forsvare seg.
 
Med det digitale samfunnet kom en helt ny arena for mennesker å kommunisere med hverandre, og med det også et nytt problemområde i forhold til erting/plaging/mobbing. Gjennom mobiltelefon, datamaskiner og nettbrett kan man nå skrive stygge ting om, og henge ut andre, uten at man direkte ser den andre personen (offeret) sin reaksjon.
 
Visste du at digital mobbing er straffbart? - SE FILM HER -
 
Hvorfor er det aldersgrense på Facebook? - SE FILM HER -
 
 
Jeg anbefaler alle å ta en titt innom BRUK HUE.com, gjerne sammen med foreldrene deres!
 
Så denne uken skal dere tenke over og kommentere følgende:
- Hva er erting for deg? Hva er mobbing for deg? Hvor går grensa?
- Hva er verst? Erting? Plaging? Mobbing?
- Hva kan man gjøre for å unngå digital mobbing?
- Hva kan foreldre gjøre for at det skal bli mindre digital mobbing?
- Hvorfor bør/bør det ikke være aldersgrenser på sosiale nettsteder, chatte-programmer og dataspill?
 
Har du andre ting du tenker om temaet, må du GJERNE fortelle om det i kommentaren din også!
 
 

37 kommentarer:

 1. Jeg mener at mobbing er verre enn erting og plaging, fordi det foregår over lengre tid, gjerne hver dag, mens erting og plaging bare skjer noen ganger, og er ikke like alvorlig.
  For å unngå digital mobbing, bør man blokkere de som begynner å skrive stygge ting til deg, og si ifra til en voksen, f. eks. foreldre eller en lærer

  Sigrid

  SvarSlett
 2. Jeg synes atmobbing er verre enn plaging og erting fordi det foregår over lengre tid. Kanskje hver dag og som oftest er det flere som er med på å mobbe bare en person. De folkene som mobber har egentlig bare lyst på oppmerksomhet. Hvis at noen blir mobbet så må de si fra til foreldre eller lærere. For å unngå digital mobbing bør man si i fra til en voksen eller noe sånt, og blokkere de som skriver stygge ting om deg eller andre. Det bør være alersgrense på facebook og sånt fordi visst det ikke var det kunne alle som var små kunne mobbe andre eller snakke med folk de ikke kjenner og det er ganske farligt. Foreldrene kan følge med på hva barna gjør på pc og mobil for da kan de unngå digital mobbing. Erting, plaging og mobbing er bare slemt å gjøre mot andre de sårer bare folk med å gjøre det.

  SvarSlett
  Svar
  1. foresten det er meg Hanna

   Slett
  2. Enig Hanna. yokabiel

   Slett
 3. Jeg mener at mobbing er verre enn erting og plaging fordi det foregår over lengre tid og det skjer nesteb hver dag. Ofte er mange som mobber bare en person. Hvis man blir mobbet er det lurt å si i fra til foreldre sine eller lærer. Og hvis du har en chatte-program som facebook å du snakker men person og den person begynner å si stygge ord burde du si fra til en voksen.Det skal være aldersgrense på facebook fordi at det er veldig farlig fordi de små ikke vet mye om facebook de kan lære fra andre de som mobber og etterhvert begynner de å mobbe andre og det å ha facebook for de små folk som de ikke kjenner på facebook å det er ganske så farlig.Foreldrene må følge på hva barna dems gjør på internett og mobil og noe sånt for at de kan slippe digital mobbing.Og de burde planlege på å unngå digital mobbing.

  Yokabiel

  SvarSlett
  Svar
  1. nesten hver dag.jeg skrev det feil yokabiel

   Slett
 4. Jeg mener at erting er som oftest litt små stygge/frekke kommentarer som skjer av og til/sjeldent.Mobbing er over lengre tid og kan foregå hver dag i mange år.Mobbing er garantert verst av erting og plaging.For å unngå digital mobbing kan man blokkere den og den personen som plager/skriver stygge ting til deg på nettet.Man burde også si ifra til en voksen du stoler på f.eks. eldre søsken,lærer,foreldre,onkler,tanter..osv. For å få en stopper på det.

  Foreldre kan følge med på litt av hva barna deres gjør på nettet.Og hvis en sier til foreldrene sine at man blir digitalt mobbet skal foreldrene ta tak og prøve å få løst det.

  Det bør absolutt være aldersgrense på sosiale nettsteder,chatte-programmer og dataspill fordi små barn vet lite om nettvett og de kan skrive stygge og rare ting til andre.De vet som oftest ikke konsekvensene.

  Elisa

  SvarSlett
 5. Mobbing er verre en erting og plaging. Mobbing er noe som skjer over lengere tid. Det er veldig unødvendig og folk kan bli såra. Får å ungå digital mobbing så er det lurt å følge aldersgrensa , det er viktig og følge det siden den står der ikke bare på tull. Man kan også ungå mobbing ved å ikke snakke med folk man ikke kjenner eller vet hvem er.

  Det er viktig at foreldrene også følger med og passer på hva barnet egentlig gjør på nettet og hvem de snakker med.
  Det er mange som mobber over nettet siden det er enklere en å si det ansikt til ansikt det er også letter for mobberen å skjule hvem de er. Jeg synes at det er veldig unødvendig å mobbe folk på nettet og andre plasser.

  Ane

  SvarSlett
 6. Mobbing og erting er to forskjelige ting. Mener jeg. Plaging er viss feks ei jente i klassen ser ei en jente i klassen på facebook som har lagt ut ett bilde av seg selv der hun har en rar grimase. Så tar hun jenta og skriver under bilde "Faen så stygg du er" (med fjortis stemme) Det er plaging. Mobbing er feks en gutt som heter hans som blir kalt homo hver dag fordi det er rosa på insida på jakka si. Det er mobbing. Dette er min mening. peace out. JOACIM :D

  SvarSlett
 7. Jeg mener også at mobbing er verre en erting og plaging fordi det skjer over lengere tid. For å unngå digital mobbing, alstså noe som skjer f.eks på internett, burde man egentlig følge aldersgrensene. Man må ikke begynne å snakke med noen man ikke vet hvem er og foreldrene burde følge mer med på hva barna gjør på internett. Digital mobbing er veldig alvorlig fordi personen/personene som mobber kan gjemme seg bak anonym og man vet egnetlig ikke heilt sikkert hvem det er. Det er også alltid mye lettere å mobbe andre fordi man kan gå sammen mange mot en. Den som blir mobbet kan også ha vanskligheter for å si ifra til noen p.g.a at de andre er mange flere og f.eks trusler.

  Tonje

  SvarSlett
 8. Mobbing er stygt synes jeg for det er vondt for den som blir mobbet å det er ikke gøy.
  Den som mobber synes sikkert det er gøy men det er det ikke for den som blir mobbet.
  Digital mobbing er noe dumt for det kan ødelegge selvtillit til den som blir mobbet.
  For hvis du ikke har selvtiltlit kan det hende du kan bli avhengig av noen som må kjøpe, hente eller gjøre andre ting for deg på grunn av angst, og det er dumt.
  det er lurt å prøve å holde seg unna diggital og alle slags type mobbing.
  Hvordan du holder deg unna mobbing er å passe på å ikke si noe stygt eller skrive noe stygt eller være slem noen som helst plass.

  Victoria

  SvarSlett
 9. Mobbing er alvorlig. Og er mye verre enn plaging eller erting for mobbing skjer over lang tid. Mobbing kan endre personligheten til den som blir mobbet, og kan endre hele livet. Hvis man blir mobbet bør man si i fra til voksne/foreldre/lærere. Den som mobber og blir tatt får straff. Erting for meg varer i noen få dager og er ikke så ille. Plaging er kanskje litt verre en erting. Men mobbing er verst. Hvis man er sint på noen bør man ikke erte, plage, mobbe, slå, eller såre personen. Mange blir mobbet nesten hele livet uten å si det, og det synes jeg er veldig dumt.

  Det er veldig dumt å mobbe andre på nettet, og det er like ille. Mange får ekle/stygge/frekke/dumme bilder/meldinger. Hvis noen voksne merker at en person er alltid trist/rar bør de spørre han/hun. Hvis han/hun ikke vil svare bør de sjekke meldingene/chat plassene han/hun er ofte på. Mobbing er ikke vits, det syns jeg!!!

  SvarSlett
 10. mobbing og erting er ganske alvorlig, spesielt mobbing. For meg er digital mobbing er at noen skriver noe stygt til en annen person, legger ut stygge bilder av personen i lengre tid på nett. Mens erting er bare når det skjer en dag eller bare et par ganger, begge to er jo like alvorlige. Jeg synes mobbing er verst fordi at man blir plaga på nettet nesten hele tiden. Det er mye lettere å mobbe folk på nett fordi man ikke ser fjeset til den som blir mobbet. For å unngå digital mobbing må man følge aldersgrensa på det man er på, slutte å være på den siden og si ifra til en voksen. Den som blir mobbet kan kanskje ha vanskeligheter med å si det til noen. Det som foreldrene bør gjøre er å følge med på hva den personen gjør på nettet og ordne opp!

  SvarSlett
  Svar
  1. det var Renate som skrev.

   Slett
 11. Mobbing er mye verre enn erting og plaging fordi mobbing pågår over lengre tid. Erting og plaging er som oftest bare en gang. Det er mobbing for meg når noen blir plaget og ertet over lengre tid. Foreldrene burde se på hva barna gjør på nettet og passe på at ungen ikke skrive ting som ikke burde bli skrevet. For å unngå mobbing på nett burde alle passe på hva de skriver, og foreldrene burde følge godt med. Jeg synes at det ikke skal være aldersgrense på alt fordi da kan de som egentlig er for unge bli fristet til å få det. Det burde også være aldresgrense slik at de som ikke er moden nok skal få tilgang til å mobbe andre på nett. Ingen burde bli mobbet på nett slik som noen blir mobbet nå!

  Vilde

  SvarSlett
 12. jrg mener at mobbing er være en plaging og erting bare at mobbig skjer over lenger tid som ver dag på forsjelige måter og steder.

  SvarSlett
  Svar
  1. du burde skrive lenger!!!

   Slett
 13. Mobbing er plaging over lengre tid. Mobbing er verre enn plaging. Det er fordi mobbing skjer over lengre tid. Derfor blir han/hun/du lei deg. Du kan bli lei deg fordi du blir plaget og, men mobbing er verst. Det bør være minst 13 års aldersgrense på Face og Twitter. Jeg hadde NEVER hørt om at vi kunne bli straffet for digital mobbing. Men det var godt å høre at vi kunne bli det. Aldersgrense på spill ser du jo bake på esken hvorfor det er akkurat den aldersgrensen.

  Daniel

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes at det bær være mer enn 13 års aldersgrense på Facebook og Twitter for mange tenker ikke over hva de sier og mener på nett.

   Ingeborg

   Slett
  2. Twitter har ingen aldersgrense Ingeborg.

   Slett
 14. Mobbing er verre enn erting og plaging. Mobbing er det verste jeg vet, man sårer folk og mister masse selvtillit. Mobbing i dag går
  forsatt, jeg synes at foreldrene burde passe på hva barnene deres gjør på internettet, det er ganske viktig og si at hun\han blir
  digital mobbet f. eks foreldrene, søsken eller lærene, men folk truer dem hvis de sier ifra til foreldrene sine.
  De som mobber folk burde tenke seg gjennom, det er rett og slett helt galt at dem gjør slike ting. De som mobber tror at dem er kul,
  men det er ikke sant. De vet ikke at hun\han blir såret.
  Jeg har bare lyst at mobbing skal slutte!! Men i dag blir en person mobbet fremdeles.

  Iris

  SvarSlett
 15. Herregud den mobbe videoen var yo awsome!!!!! 12 av 10
  JO ja mobbing er jo bare teit å gjør, du sårer andre og du får dem til å miste 99% av selvtilliten. +at når man gjør det via face er det jo så klart kjempe lett å bare skrive DUST!!!!!!!!!!!!!! eller HO**!!!!!!!! Men så klart blir du TIL SLUTT TATT FOR DET som er veldig bra da.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette syntes i ikke var nokka fint skreve eirik, bare min mening.

   Slett
 16. Jeg mener at mobbing er mye verre en plaging og erting fordi det skjer over lengre tid og det man føler bygger seg opp for hver gang. Jeg mener at nettmobbing kan være verre enn mobbing i virkeligheten fordi man ikke ser hvordan personen reagerer og da skjønner man ikke når man absolutt må slutte.
  Folk som ikke klarer og oppføre seg ellers bør holde seg unna nettsider og slikt som man kan mobbe andre, for da er de ikke moden nok til å være på nett. Slikt må foreldrene følge med på.
  Det burde være aldersgrense på mange nettsider, og mer enn 13 år for den tiden er ikke da man tenker aller mest over hva man gjør.

  Ingeborg

  SvarSlett
 17. Mobbing for meg er når noen blir plaget over lengre tid, mens erting er når det bare skjer av og til. Begge to er svært alvorlig og kan medføre store konsekvenser. Det er mye lettere å mobbe over nettet. enn i virkeligheten. For da ser du ikke offeret face til face. Det er bra at det er aldersgrense på nettside og spill. Foreldrene bær følge med på slikt. Tenk deg om 93,5 ganger før du skriver noe på nettet!!!!!!!

  Fredrik

  SvarSlett
 18. Jeg mener at mobbing er mye verre enn plaging og erting. De som blir mobbet blir lei seg og kan bli virkelig sur. Foreksepel i USA kan det det bli skyting avfyrt av folk som har blitt mobbet på skolen og det skyter dem som har mobbet dem. På nettsider som Facebook og Twitter er det veldig enkelt å mobbet DERFOR passer ikke disse for SMÅ BARN. Så det er bra at det er 13 års aldersgrense, MEN det er mange som er mindre som er innpå disse nettstedene. Du må aldri være med en mobber og flire . DET ER NESTEN VERRE ENN Å MOBBE. Da er du på en måte med på det. Så hv is du ser noen som blir mobbet GÅ VEKK os si ifra TIL EN VOKSEN. Du kommer til å angre resten av livet hvis du vet at du har vært en mobber!!!!!! VIS PALS IKKE MOBB!!

  SvarSlett
 19. Mobbing for meg er hvis noen blir ertet eller plaget over lengre tid. Erting og plaging er også ganske alvorlig men mobbing er verst både for personen som blir mobbet og dem som gjør det KAN bli lei seg eller angre på det de har gjort i ettertid. Digital mobbing blir det mye mer av. Det kan være fordi vi bruker pc, nettbrett, og mobil mye mer nå enn før. Det er veldig mange som syntes det er bedre og skrive og gjøre ting på nett fordi da slipper man å stå ansikt til ansikt til personen du skal si det til. Dette er akkurat like sårbart for den personen det går utover. Jeg syntes at det burde vært mer regler på nettet slik at vi hadde unngått digital mobbing.
  F.eks at noen har kranglet så fortsetter de å gjøre det på nettet. Dette gjør at du som vanlig skriver mer uten å tenke over hva du gjør. DA er det mye lurere og tenke MANGE ganger over hva du skriver til andre via nettet. For å klare det slik at det blir mindre mobbing på nettet kan også foreldrene bidra. Jeg håper at dette ikke blir et varende problem Det er viktig siden tenk på offeret som sitter og ser på den andre skjermen hva du skriver. Han/hun blir akkurat like mye såret som om hvis du hadde gjort det ansikt til ansikt.
  Jeg syntes at det ikke burde gått an å være på en nettside eller et spill som du ikke er gammel nok til. Det burde være slik at pc-en kunne kjekket om du virkelig var så gammel som du ga deg ut for å være. Pass på hva du skriver på nettet!!

  SvarSlett
 20. jeg synes at mobbing er når noen blir plaget over en lang tid. det er ikke fint å mobbe og det er heller ikke kult å bli med å mobbe folk. hvis det ikke stopper kan de som blir mobbet sint på at den lever. husk å ikke mobb. prøv å stoppe å mobbe.

  Ikke mobb
  Marcus:D

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg glemte å si at folk fortsetter å mobbe uansett, men du må slutte.

   Marcus

   Slett
 21. Jeg syns mobbing er verre enn plaging og erting, fordi mobbing skjer over lang tid. Det er enkelt for de som mobber han eller hun med å gjøre det bak en skjerm enn ansikt til ansikt. Det er derfor vigtig at foreldre har passordet til barnene sine sånn at de kan følge med på hva som skjer når de er på f.eks Face eller Twitter. Når man blir mobbet kan man få mindre selvtilitt. Hvis du blir mobbet er det vigtig at du sier ifra til en voksen slik at du kan få hjelp. KK

  SvarSlett
 22. Mobbing for meg er at du blir plaget for noe du ikke syntes er greit over lengre tid. Mobbing er noe av det verste du kan oppleve og det sitter ofte som en ekkel tanke gjennom hele livet. Erting og plaging kan være veldig alvorlig det også, men mobbing er mest. Når det gjelder erting og plaging er det viktig at når du ser at den andre ikke liker det mer, stopper du. Det er ikke nødvendig og tøye grensa så mye at den andre føler seg mobbet. Digital mobbing er noe av det verste. Det er verre å bli mobbet over nettet enn å bli mobbet ansikt til ansikt. På netter blir du mye mer tøffere, og den andre mer såret. Du kan ikke se hvordan den andre reagerer når du mobber via nettet. Når det gjelder aldersgrenser er det som oftest noe de anbefaler. Vist du er enn person som vet at du kan gjøre mye dumt via nettet, bør du holde aldersgrensen. Vist du er en person som bare vil se hva andre gjør og sånn kan du vurdere det, men jeg synes aller mest at du bør holde deg som oftest til aldersgrensen. Selv har jeg jo facebook, men der er nesten alle andre pluss at jeg er venn med mamma slik at hun ser alt hva jeg gjør der.


  Andrea

  SvarSlett
 23. mobbing er nor noen blir plaget over lang tid, men jeg føler det ikke er noe mobbing når noen venner bare kødder litt med deg og legger deg kanskje i bakken. det er ikke mobbing! men viss noen plager deg hardt over lang tid er det mobbing. når det er digitalt er det noe annet, da kan noen som er anonyme skrive mye stygt og såre den personen masse.

  jonatan

  SvarSlett
 24. Mobbing er det værste, men plaging og erting er ikke bra det heller.
  Det kan være folk som blir like såret av erting som mobbing, tenk over det neste gang du plager eller erter noen.

  SvarSlett
 25. Mobbing er det værste som kan skje men over lang tid er ikke bra vist du blir mobba må du si ifra til foreldrene dine med en gang
  de kan bli såra og banke en det er ikke noe bra så den personen som mobber må tenke seg veldig godt om og skamme seg

  Odin

  SvarSlett
 26. plaging for meg er noe som kan skje i kanskje en dag hvis du krangler med noen og så sier de noe stykt til deg veldig ofte den dagen er plaging, men mobbing er når noe skjer over lang tid. Grensa for mobbing for meg er når noen baksnakker deg om noe personlig som er med deg og sier det høyt i klassen og skriver det på melding til alle sammen. Mobbing er det verste synes jeg, men terging og plaging burde man ikke gjøre heller. For å ungå digital mobbing burde man jo tenke over hva man skriver før man skriver det! Foreldre kan hjelpe med å få slutt på digital mobbing med å sjekke hva ungene sine skriver på face og lingnende.


  Jonas

  SvarSlett