mandag 4. mars 2013

Religion

I timene våre på skolen har vi brukt masse tid på faget religion. Vi har hatt om Islam, Kristendom, Jødedom, Budhisme, Hinduisme og andre mindre eller større religioner.

I Islam har vi lært om Allah, koranen og profeten Muhammed. En religion med blant annet fokus på disiplin, gjerne gjennom de fem søylene: Faste, pilegrimsreise, almisse, bønn og trosbekjennelsen.

Tilgivelse, tro og kjærliget står sentralt i kristendommen, spesielt i det nye testamentet, mens i jødedommen møtte vi EN allvitende gud som skapte universet og fortsatt spiller en stor rolle i det.

Hva er egentlig religion? Hvis du trykker -HER- kan du se hva Wikipedia mener religion er, og - HER - kan du se hvordan Store Norske Leksikon forklarer ordet religion.

Det finnes mange mennesker med forskjellige syn på religion. Noen er religiøse og tilhører en tro og det den står for, andre tror ikke på noen bestemt gud eller religion mens noen har det vi kaller en "barnetro". Noen mener religion bare er tull, mens andre er veldig interessert i hva religion har betydd for menneskets historie.

Et stort problem er at folk ikke respekterer hverandre, og spesielt andres tro. Bør ikke alle mennesker få lov å tro på det de vil? Uten innblanding fra andre?

Hvis du trykker - HER - kan du se en liten filmsnutt om religions- og ytringsfrihet.
 


I kommentarfeltet vil jeg at dere skriver litt om hva du tenker religion er for deg, og om ytringsfrihet betyr at du kan si HVA du vil?
NB: Husk å tenke gjennom det du skriver, vis respekt, omsorg og ansvar og ordlegg deg på en god måte.

Kjell

37 kommentarer:

 1. Religion er spesielt for meg fordi jeg tror at det kunne ha vært en mann for 2000 år som het Jesus men jeg tror ikke at han gjorde alle de tingene som det står i bibelen. Ytringsfrihet betyr ikke helt spesifikt at du kan si hva du vil, du kan f.eks ikke bare gå bort til en politimann og si alt mulig rart for da kan du fort havne på glattcella men sånn som det står i loven er ytringsfriheten at du egentlig kan si hva du vil.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Jeg er døpt i kirken og skal konfirmere meg i kirken men det betyr ikke at jeg er veldig kristen. Jeg går ikke i kirken hver søndag eller ber hver dag . Men på en måte så er jeg kristen. Religion for meg er egentlig ikke så spesielt for meg men det er sikkert det for andre. Jeg er ikke i mot religion så jeg respekterer selvfølgelig de som tror på en religion. Og det er helt greit. Ytringsfrihet er at man kan si det man mener men må være høflig og respektere andres religion og at de tror på noe annet en det jeg gjør. Man kan si det man vil uten at andre blir såret, sint eller lei seg. De fleste har ytringsfrihet, men det er mange som ikke har det. Det er veldig dumt. For alle bør få si det man mener uten å bli straffet.

  Ane

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig yokabiel.

   Slett
  2. jeg er enig ane
   elida

   Slett
  3. Veldig bra skrevet Ane;)
   Jonas

   Slett
  4. jeg er ikke så opptatt av religion. men det er greit å ha fått lært om litt forskjellige religioner for man skal kunne få si sine meninger.
   Man skal kunne ha en annen religion uten at andre skal plage, mobbe,skrive eller gjøre andre stygge ting fordi de er uenige.
   Alle burde få si det de mener.

   Victoria

   Slett
 4. Jeg er døpt men jeg er ikke særlig kristen for det. Jeg tror jeg ble døpt fordi det er tradisjon i familien min. Mamma og Pappa er kristne men ikke så veldig relgiøse. Jeg skal konfirmere meg i kirken også. Vi er bare i kirken på juleaften,komfirmasjoner,dåp og begravelse men ikke så ofte ellers. Så relgion er egentelig ikke så spesielt for meg, men jeg respekterer andre som er troende uansett hvilken relgion de har.
  Det er bra å ha ytringsfrihet men man må passe seg for å ikke såre andre. Det er ikke lurt å skrive sårende ting om andre personer eller om folks meninger, relgioner og folkegrupper. Det er bra å ha ytringsfrihet for da kan vi si og skrive det vi mener uten å bli straffet eller havner i fengsel.

  Emma H

  SvarSlett
 5. I ble døpt i kirka, men tror ikke på gud eller allah for den slags skyld. Er ikke KRISTEN mamma, pappa, Camilla er konfirmert borgelig og i å amalie skal konfirmere oss borgelig. I synes at man ikke skal behandle andre fordi de har annen tro/religion.  Joacim

  SvarSlett
 6. Jeg ble døpt men er ikke særlig kristen, og jeg skal konfirmere meg i kirken. Men litt kristen er jeg. Går ikke i kirken på søndager, og ber ikke. Men det betyr ikke at andre ikke skal være kristen. Alle skal være eller tro på hva de vil. For meg gjør det ingen ting og det skal det heller ikke, samme med andre. Jeg syntes at alle skal ha ytringsfrihet, men må respektere andres tro og religion. Det er veldig mange som ikke har ytringsfrihet og det er veldig dumt. Alle skal mene eller tro hva de vil uten å såre andre!!!!

  SvarSlett
 7. Jeg mener at ytringsfrihet er at man kan si akkurat hva man vil, men man skal ikke si stygge ting til andre. I mange land er det slik at hvis man sier noe feil, eller tror på feil religion blir man enten drept, torturert eller satt i fengsel. Slik skal det ikke være. Alle skal ha rett til å si og tro på akkurat hva de selv vil, ingen skal si at du må tro på kristendommen hvis du er jøde. Du skal også få lov til å si at du tror på en annen religion enn det som er vanlig i det landet uten at du blir kastet i fengsel!
  Jeg er døpt, og vet ikke helt enda om jeg skal konfirmere meg i kirken eller borgelig. Jeg er ikke kristen og tror ikke på gud, så jeg går ikke i kirken eller slike ting. Men de som vil det skal få lov til det. Jeg synes at alle skal få tro på hva de selv vil, og at ingen andre skal bestemme det! Gud betyr ingenting for meg, men jeg har en gang trodd på han når jeg var mindre. Jeg tror heller på det som forskerne har funnet ut om hvordan jorda ble skapt. Men en ting er sikkert alle skal få si og mene akkurat hva de vil, uten at andre skal sette dem i fengsel!!

  Vilde

  SvarSlett
 8. Jeg er døpt i kirken og er kristen og vi går noen ganger på kirken jeg synes at alle skal tro og mene selv og at ingen skal bestemme det.Og at ingen skal behandle dem dårlig bare fordi dem tror på noen eller hvilken religion de tror på.

  Jeg mener at ytringsfrihet er at man kan si det man vil og kan mene det man vil uten å bli straffet og uten å bli kastet i fengsel. Det er i mange land som ikke for si det de mener. Samfunnet kan gi uttrykk for det de mener,sier eller skriver og da kan lederne i samfunnet gå ut ifra meninger og kritikk, for deretter å kunne styre landet til det bedre for alle. Yokabiel

  SvarSlett
 9. Jeg vet ikke helt hva religion er for meg. Jeg er døpt og skal konfimere meg i kirken, men tror ikke på alt som står i Bibelen. Men at Gud finnes og at Jesus fantes tror jeg. Jeg tror litt, men ikke på alt. Jeg ber ikke og drar ikke i kirken hver søndag, men synes at det er spennende å lære om religion. For meg er det litt historie og at det er "smurt litt tjukt på" i mange av historiene i Bibelen, men noe tror jeg at er sant.

  Selv om det er ytringsfrihet i Norge må man tenke på at folk ikke mener det samme og at man ikke kan være frekk og slem. Man kan si sin mening, men man skal si det på en ordentlig måte og ikke gå til angrep på folk som ikke mener det samme. Men meningen sin kan man godt si.

  Ingeborg

  SvarSlett
 10. jeg er ikke helt sikker på hva religion er,men jeg tror at det er mange mennesker som tror på forskjellig og derfor tror på gud og allah. Alle kan ikke tro på det samme. Noen mener at det ikke er rett og tro på gud og noen tror at det er, men og si at det ikke er rett og tro på det gud eller andre guder er dumt. jeg er døpt men tror ikke på alt i religioner og jeg skal bli konfirmert i kirken.

  I norge er det uytringsfrihet, men ikke alle har ytrngsfrihet og det er dunt. vi kan si hva vi mener men vi kan ikke vaære slemme og stygge ting for det.
  elida.

  SvarSlett
 11. jeg mener at religion er noe man kan bestemme selv, jeg er selv døpt og skall ikke konfirmere meg i kirken.

  SvarSlett
 12. Jeg mener religion er når noen tror på en eller flere guder og har forskjellige skikker og tradisjoner.Religion er noe som finnes over hele verden og noen dør forde de tror så stert på sin egen religion og DET er ikke retferdig. Alle bør tro på det de vil uten å bli plaget for det.

  Jonas

  SvarSlett
 13. Jeg er døpt i kirken og skal konfimere meg i kirken, men det betyr ikke at jeg er veldig kristen og religiøs. Alle burde få tro på om mene det de vil uten at andre skal bry seg. Jeg går ikke i kirken hver søndag og ber men respekterer de som gjør det. Jeg mener også at ytringsfrihet betyr at man skal kunne få si og mene det man vil uten og bli straffet.

  Tonje

  SvarSlett
 14. Jeg er døpt i kirka,og har tenkt til å konfimere meg i kirken.Jeg ber ikke,og går ikke i kirken,utenom begravelser,dåp,bryllup og konfirmasjoner.Jeg vil ikke akkurat kalle meg selv for absolutt HELT kristen,men litt er jeg jo.Familien min er jo døpt og konfirmert i kirken de også,men det går jo egentlig i tradisjon.Jeg respekteter de som tror på den og den religioen,og det synes jeg ALLE burde gjøre!Man skal få lov til å tro på den religionen man selv vil uten at andre trenger å bry seg med det!Det som står i bibelen for meg er ikke akkurat noe jeg bryr meg så særlig om,kanskje noe,men jeg er ikke akkurat særlig overbevisst om alt som står der.

  Vi har ytringsfrihet i Norge og ytringsfrihet for meg er å mene og si hva du vil på en ordentlig måte,uten at andre skal gå til angrep på den personen som mener hva de mener og sier.Men hvis du sier slemme og dårlige ting (f.eks. rasistisk)så er jo det langt derifra bra og si noe om det heller...

  Elisa

  SvarSlett
 15. Jeg er døpt i kirke og skal konfirmere meg fordi at mammaen min og heile slekta hennes er kristen, men det er ikke bare grunnen, men kanskje det går i generasjonen også. Jeg har gått på søndagsskolen i katolsken kirke. Jeg drar av og til kirken.

  Ingen vet hvis Gud eller Jesus finnes, kanskje dem er mennesker, dyr eller en ånd.

  Ingen bestemmer hva du skal tro på og hvilken religion du skal også tro på.
  F. eks hvis du kommer fra Irak og du er muslim, men ingen skal selvfølgelig sette deg i fengsel bare fordi at du er muslimsk.
  I noen land må du tro på den religionen og hvis du tror på noe annet så blir du drept, straffet eller blir du sattet i fengsel.
  Ytringsfrihetene kan si hva de mener men skal vise respekt eller være høflig mot den personen som tror på den religionen.
  Og alle må få si hva de mener.

  Iris

  SvarSlett
 16. Jeg er døpt i kriken, og jeg skal konfirmere meg i kirken. Alle i min familie er døpt og konfirmert(av de som var gamle nok). Religion for meg, vet jeg egentlig ikke sikkert hva er. Jeg er ikke super-kristen, men på en måte er jeg litt kristen. En ting er ihvertfall sikkert, at du ikke må dømme etter religion og farge! Ytringsfrihet for meg er at man ka få si hva man vil, vise Pals mot andre, alle må få tro på hva de vil!

  SvarSlett
 17. jeg er døpt og jeg skal konfirmere meg i kirken. For meg er religion egentlig ikke så mye. Selv om jeg er døpt og skal konfirmere meg trenger jeg ikke være så religiøs og kristen. Jeg går ikke i kirken hver søndag, og de som gjør det respekterer jeg!

  Jeg mener at ytringsfrihet er at man skal få si og mene hva man vil uten at andre skal blande seg. Selv om man har lov å si og mene hva man vil så er det ikke alt man trenger å si (foreksempel, noe kan være sårende for andre.

  Renate

  SvarSlett
 18. Religion er hva du tror på. Det finnes menge ulike religioner i verden. Alle er like mye verdt uansett hvilken tro de har. I religionene er det ulike ting du tror på. Du trenger ikke å ha en religion som du forholder deg til. Du kan velge selv hvilken religion du velger å tilhøre. Det er veldig viktig at man ikke dømmer folk etter hvilken tro eller religion de har. Alle har rett til å tro på det de selv vil. Jeg mener at selv om man er kristen så trenger man ikke nødvendigvis å tro på Gud eller Jesus. Det er opp til deg selv hvilken religion du synes selv at du hører til. Du har rett til å tro på det du vil. Folk skal ikke dømme deg etter det. Det er også viktig at noen ikke dømmer deg for for hvilken farge du har i huden eller hvordan du kler deg.
  I Norge er det mest kristne, men det finnes også mange som synes selv at de er kristne selv om de ikke tror på gud eller noe slikt. I noen land blir folk satt i fengsel hvis noen i det landet de kommer til ikke synes at det er greit at du har den troen. Du skal respektere alle religionene.

  Jeg er døpt i kirken og skal konfirmere meg i kirken. I familien min er vi ikke så veldig kristne, men tror på gud. Ingen er skikkelig kristne slik at de går i kirken hver søndag. Ytringsfrihet er at man kan si hva man mener. Det er ikke alle land som har ytringsfrihet. I disse landene kan man bli fengslet for å si hva man mener hvis noen andre mener at det er galt.
  I Norge har vi ytringsfrihet. Det betyr ikke at du kan si akkurat hva du mener. Du må tenke over det slik at det du sier ikke sårer noen andre.
  Jeg syntes at det burde vært ytringsfrihet i alle land slik at alle kan si hva de mener uten å bli fengslet. Slik at de kan bli med å bestemme i landet og ikke må være enige og finne seg oppi hva alle andre sier og mener. Jeg syntes alle har rett til å tro og mene det de vil!

  Kaia

  SvarSlett
 19. Religion er noe du tror på. Og alle har sin rett til å tro på det de vil. Jeg er døpt i kirken og skal nok konfirmere meg i kirken også. Jeg er ikke særlig religiøs, ikke så mange i familien eller. Når det gjelder ytringsfrihet... jeg tror ikke jeg hadde klart å leve jeg, uten å si min mening om noe. Alle land BØR ha ytringsfrihet. Men når det gjelder å si hva man vil... så må man jo også passe godt på hva man sier. Ytringsfrihet betyr jo ikke at du skal såre andre!

  Daniel

  SvarSlett
 20. Jeg er kristen selv, jeg går i kirken av og til på søndager. Jeg skal konfirmere meg i kirken. Jeg mener at man ikke skal dømme folk vis man tror på Gud eller noen andre guder. Du har rett til å tro på hva du selv vil. I Norge har vi ytringsfrihet, det betyr ikke at du kan si akkurat alt du mener. Du må tenke over hva du sier først. Du kan såre andre selv om du ikke tenker over det. Jeg syns at alle land burde ha ytringsfrihet, å få lov til å si og tenke hva du mener uten å komme i problemer.

  Hanna

  SvarSlett
 21. Jeg er døpt og skal konfirmere meg i kirken. Men jeg er ikke særlig religiøs. Vi går i kirken i jula, konfirmasjoner, dåp og bryllup. Både mamma og pappa er døpt og konfirmert i kirka. Jeg tro på at Jesus levde men ikke på de "fantastiske" tingene han gjorde. Jeg mener at alle bør ha ytringsfrihet. MEN man må passe på hva man sier. Ingen bør bli mobbet eller ertet på grunn av religion. Alle må ha en menig!!!

  SvarSlett
 22. Jeg er døpt og skal konfimere meg i kirken men jeg er ikke kristen likevel. Jeg syntes at alle mennesker kan tro på det de vil. Jeg syntes det er bare veldig teit å dømme folk for hudfarge og religion. Ytringsfrihet betyr at du ikke skal være slem mot noen på grunn av hva (buddhist, hinduist, kristen osv) du er.


  Marcus

  SvarSlett
 23. jeg mener at man ikke trenger og gå i kirken vær søndag for og være kristen. og vis noen er døpt i kirken eller skal konfimere seg i kirken må man ikke være kristen, men folk gjør det av en gammel tradisjon. Om ytringsfrihet skal alle få si hva man mener men det må helder ikke være så stygt og at man slepper og bruke banneord.

  SvarSlett
 24. Hadde skrevet noe men klarte å slette det :-(

  SvarSlett
 25. Jeg er døpt i kirken, men er ikke kristen. Jeg tror mer på vitenskapen fordi det finnes bevis. Jeg synes at folk kan få tro på det de vil, og at man ikke skal dømme folk for å være annerledes, det kalles rasisme. Folk skal få tro på hva de vil. Ytringsfrihet er at man kan si og mene akkurat hva man vil. I Norge har vi ytringsfrihet og det er veldig bra!

  Fredrik

  SvarSlett
 26. Jeg er ikke helt sikker på om jeg tror på Gud og alt som står i Bibelen, men jeg tror på at Jesus levde en gang i tiden. Det er vanskelig å forestille seg hva/hvem Gud er, kan det være en kraft, et menneske, en tanke eller noe annet.... ingen vet. For meg er religion mest handlinger som vi gjør, som å gå i kirken, dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. Det er også feiring av jul, påske, pinse og andre religiøse høytider. Disse høytidene har fått mindre og mindre religiøst innhold. Selv om det er slik er det likevel kjekt med disse høytidene.

  Jeg mener ytringsfrihet er at alle skal få si sin mening uten å bli straffet for det. Samtidig har man et ansvar for at ikke andre blir såret av det som man sier.
  Mathea

  SvarSlett
 27. Jeg er både døpt i kirken og skal mest sannsynlig konfirmere meg kristelig. Jeg vil ikke si at jeg er kristen, med å gå i kirken og slik. Jeg er heller ikke helt sikker på om alt er sant. Derfor mener jeg at religion er noe du selv tror på eller familien din tror på. Familien din kan være kristen, du må ikke være det du heller, men ofte 'er' du bare det samme som foreldrene dine og miljøet. Så religion er noe du tror på. Religion inneholder også forskjellige høytideer.

  Jeg mener ytringsfrihet er at alle skal få si og mene hva man vil. Alle har forskjellige meninger, og ingen skal bli straffet for dette. Man må bare passe litt på hva man sier for å ikke såre noe eller andre.

  Andrea

  SvarSlett
 28. I går ikkje i kirka i hell, unntatt på julaften eller i begravelsa eller lignende. Men i respektere nå dem som tror på Gud, Jesus og e kristne. Ytringsfrihet e at alle kan si ka mann vill og du ska ihvertfall ikkje bli straffa for det da. Du må nå ha respekt da og vise den respekta du har inni de istedenfor å straffe andre som meine nokka anna. I e døpt i kirka og står egentli under guds navneliste. Alle må jo meine nokka.
  Kjartan KJS

  SvarSlett
 29. Hallo! I e døpt i kirka iå sånnsom alle andre og i e HEILT enig me Kjartan at ytringsfrihet e VELDIG viktig. Hvis i foreksempel kommer på skolen og si at i e hindu så kan ikkje læreran sette me igjen etter skolen foreskempel.. Alle ska få ha si meining uten at folk alltid ska holde på å pirke på d dem si. Sell om at i blei døpt i kirka så betyr ikkje d at i e sånn hypert kristen men i e d jo...

  Edvard ERS :P

  SvarSlett