tirsdag 26. februar 2013

Nettvett


Nettvett? Hva er det?


I dag hører vi ofte at vi lever i det "digitale samfunn". Med dette mener vi at folk flest bruker opptil flere digitale hjelpemidler og tjenester som en aktiv del i sin hverdag.
Eksempler på digitale hjelpemidler kan være:
 • Pc (stasjonær og bærbar)
 • Nettbrett
 • Mobil
 • Spillkonsol
 • Smart-TV
Eksempler på digitale tjenester kan være:
 • Sosiale medier (Facebook, Twitter, Snapchat)
 • Spill (FIFA, Minecraft, WoW, COD)
 • Nyheter (Nettavis, Nyhets-APPer)
 • App'er
 • Blogg
 • Forum
De siste årene har uttrykket "det digitale samfunn" fått en utvidet betydning. Vi kan si at dette ble sterkt markert i 2007, da Facebook ble noe "alle hadde". Interaktivitet har blitt et viktig ord i dagens digitale samfunn. Med dette menes det at man ikke bare er mottaker, men også har blitt en deltaker. Man chatter, deler, diskuterer, kommenterer og spiller sammen med andre, mens man før satt mer og "tok imot".

Med denne uviklingen har nettvett blitt et viktig tema. Stadig flere sider krever pålogging og registrering hvor du oppgir personlig informasjon, mange legger ut bilder på nett og man kommer stadig i kontakt med andre man egentlig ikke kjenner. I tillegg leser man ofte om digital mobbing i mediene, både blant barn og voksne. Dette er bare noen av utfordringene med å være en deltaker i det digitale samfunnet, derfor hører man ofte at det er viktig med NETTVETT!

Hva mener DU nettvett er? Er det viktig å bruke godt nettvett? Er det andre områder enn det som er nevnt over hvor det er viktig med nettvett? Skriv hva du mener i kommentarfeltet under. Det er også lov å skrive litt om hva du tenker om det "digitale samfunnet".

Lykke til.

Kjell

38 kommentarer:

 1. Nettvett er å ikke mobbe skrive stygge ting om andre, ta bilder av noen som ikke vil det og legge det ut på nett. Det er viktig å bruke godt nettvett fordi du kommer til å angre senere og at du sårer andre. Det digitale samfunnet blir bare større og større. Og flere og flere bruker nettet ved nettbrett, data og smarttelefoner


  SvarSlett
 2. Hei Morten. Du var førstemann til å kommentere. Du hadde en profil å bruke. Jeg er jo ny på dette jeg også, og fant nå ut hvordan jeg kunne åpne for alle å kommentere.

  Du har flere gode poeng. Nettvett er viktig, og ja, det digitale samfunnet blir bare større og større.

  Kjell

  SvarSlett
 3. Du kan gjerne velge å være anonym. Husk da å skrive navnet ditt i kommentaren din.

  Kjell

  SvarSlett
 4. Jeg mener at nettvett er å ikke legge ut ting og opplysninger om andre. Men heller ikke legge ut mobilnummer, hvor du bor og hva du heter til fremmede personer eller på ukjente nettsider. Det er veldig viktig å bruke godt nettvett fordi opplysninger ikke blir borte fra nettet. Du kommer til å angre hvis du legger ut et bilde av en venn bare for å tulle, men vennen blir såret for han/hun blir "forfulgt" av det hele livet. Det digitale samfunnet er et veldig åpent sted så alle kan bruke det.

  Emma H

  SvarSlett
 5. Nettvett er hvordan du oppfører deg på nettet. Det er som oftest mot andre eller at du selv er irriterende og gjør ulovlige ting. Du kan f.eks legge ut bilder av folk som ikke har lyst til det, du kan hacke deg inn på andres pc og ødelegge den, du kan skrive stygge og sårende kommentarer om andre. Det er veldig viktig og bruke godt nettvett fordi andre kan bli lei seg over det du gjør. Det er enklere å skrive og si ting over internett noe som blir mer og mer vanlig. Du kan angre på det i ettertid. Uansett om det er bedre å si ting på internett er det ikke lurt det lureste er å snakke "face to face" ansikt til ansikt. Du kan også mobbe folk på internett ved å skrive stygge ting om den personen. Det er like sårende for den personen du gjør det mot uansett om du gjør det på internett. Det er veldig viktig å passe på hva du gjør på internett. I framtiden vil kanskje alt foregå digitalt, så det er viktig å vite hvordan du skal oppføre deg. Ha godt nettvett er viktig uansett hva du gjør.

  Kaia

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaia har et godt poeng med å passe på hva man skriver på nett.
   for det er viktig å ikke snakke stygt eller legge ut bilder på internett for det meste kan du ikke slette å det blir der for alltid.

   Victoria.

   Slett
 6. I mener att nettvett er at du bør tenke deg om to ganger før du legger det ut. Dagen etterpå vil man få masse komentarer til det du la ut. Det blir ikke gøy for deg eller noen andre. Ting du legger ut kan såre folk virkelig. Det digitalesamfunne sprer seg. Før kunne du bære komme på internett med en starsjoner datamaksin. Men nå kan du fære med laptopper, nettbrett, telefon, spillemaskiner og til og med tv er. Kansje i fremtida kan du gå på internett med bilen din eller en lommebok hvem hvet ????????????


  Joacim

  SvarSlett
 7. Jeg mener at nettvett er å ikke skrive stygt om andre, hacke seg inn på andres kontoer,enten det er noen du kjenner eller andre du ikke kjenner.vis RESPEKT.Den personen eller personene du skriver stygt til,kan bli såret.Man skal heller ikke publisere private,personlige opplysninger og bilder på nettet,enten det er deg selv eller andre.Det er også my nettmobbing på nettet. nettvett er rett og slett hvordan man oppfører seg på nett.Nettvett er utrolig viktig i det digitale samfunn!Det du skriver på nett til andre må du også tørre å si i virkeligheten.

  Elisa

  SvarSlett
 8. I syns at nettvett er å ikke skrive ekle, stygge eller truende kommentarer eller meldinger. Altså å vise respekt på Internett. Det er veldig lett å bli sur på en annen person, men man bør tenke over hva man skriver. Man kan angre veldig mye bare på grunn av en kommentar eller melding. Og den som får melding eller kommentaren kan bli veldig såret, selv om det skulle bare være tull. På nettet SKAL man oppføre seg!!!!!

  SvarSlett
 9. Nettvett er at man ikke skal legge ut ting av andre uten at de vil det. Hvis du sier noe stygt til en person på nettet blir de såret uten at du ser det. Det er mye enklere å si noe stygt til en person på nettet enn i virkeligheten. Hackere kan hacke seg inn på profilen din og legge ut ting om deg selv og andre som du aldri ville ha lagt ut. Det kan bli lagt ut noe som du aldri ville at folk skulle vite om deg eller vennene dine. Jeg synes at man ikke skal legge ut lettkledde bilder av seg selv eller andre, da kan alle som vil få se det!

  Vilde

  SvarSlett
 10. Nettvett er vel å tenke hva du gjør på nettet, og ikke legge ut noe som andre folk blir lei seg eller såret av. Det er ganske lett å utrykke følelser på nett istedet for face to face og da burde man tenke på hva man skriver! Noe av det man legger ut eller skriver blir på nettet for alltid. Vis respekt og oppfør deg på nett!!!

  SvarSlett
 11. Jeg mener at nettvett er at man tenker litt ekstra over hva man skriver og legger ut. Og selv om man bare snakker med en person skal man også tenke over hva man skriver eller sender. Man må vite hva man gjør på nett og være bevisst på at alle kan se det du legger ut og lagre det og konsekvensene for å gjøre noe dumt på nett som du kan angre på i ettertid. Når noe er blitt lagret kan man gjøre hva man vil med det. Sende det videre eller legge det ut igjen og da kan det være utrolig vanskelig å fjerne fra nettet. Dette kan mange synes at er ubehagelig, spesielt hvis man ikke en gang la ut bildet selv. Derfor skal man aldri legge ut bilder av andre uten at de synes det er helt greit. Å bruke andre sitt navn på nett er ikke lov og noe man aldri skal gjøre. Skal du oppgi navn bruker du ditt eget eller et brukernavn du lager som ikke har noe med andre å gjøre. Og det er heller aldri lurt å gi navn, telefonnummer eller adresse til noen du ikke kjenner.

  Ingeborg

  SvarSlett
 12. Jeg mener at nettvett er at du må passe på hva du legger ut, sier eller generelt hva du gjør på nettet. Du kan tulle med noen å legge ut et bilde, så får du beskjed om å slette det. Dette kan du selvfølgelig slette fra siden du la det ut på, men du vet aldri hvor mange som har lagret bildet, om det har kommet på en annen side eller noen har gjort noe annet med bildet. Derfor er det viktig at du har tillatelse fra den personen det gjelder når du legger ut noe på nettet om andre. Nettvett inneholder også at du kan si noe på tull til en person. Du mener dette er tull, men de som sitter bak den andre skjermen blir kanskje veldig såret og tar dette veldig hardt til seg. Så man må passe på hva man sier på nettet. Dette gjelder også opplysninger om deg eller andre. Telefonnummer, adresse og andre private ting er heller ikke lurt å fortelle. Plutselig kan noen finne på noe som du virkelig ikke forventet. Det er heller ikke lov til å lage ¨fake¨ profiler om noen du kjenner eller vet om, du må ha tillatelse ført. Så nettvett handler om at du må passe på hva du legger ut og ha tillatelse av andre.


  Andrea

  SvarSlett
 13. jeg mener at nettvett er at man ikke skal legge ut bilder av andre på nett, ikke logge seg inn på andre sine konto og ikke skrive stygt om andre. skal man legge ut bilder av andre må man spørre foreldrene til den personen om lov. Har man allerede lagt ut bilde og får beskje om å slette det så er det allerede for sent. Da kan det hende at andre har kopiert det. Det som også er viktig er at man ikke skal logge seg inn på andre sine konto. Hvis man gjør det kan det hende at man skriver på kontoen, det som også kan skje da er at man skriver stygt om andre. Det som også er vikrig er at man passer på hva man skriver til andre, du mener tull, den andre tar det alvorlig. Og så er det ikke lov å skrive telefonummer og adresse  Renate

  SvarSlett
 14. Jeg mener at nettvett er at du skal tenke selv over hva du legger ut på nettet for der kan alle se det. Plutslig vil du slette det men da går det ikke. Du skal ikke legge ut viktig informasjon om vennene dine eller deg til en fremmed. Du skal heller ikke skrive stygge ting om andre eller legge ut bilder av andre uten foreldrenes tilatelse, en dag så vil du slette det men da går det ikke. Hvis du tuller en gang med å skrive noe stygt kan andre ta det alvorlig, du vet jo ikke hva de andre føler. Det er ikke lurt å legge ut telefonnummer,adresse,skolen du går på eller navn til noen du ikke kjenner.


  Hanna

  SvarSlett
 15. Nettvett er ikke bare om mobbing og at folk legger ut ting på nettet, det handler også om hvilke sider du er innpå. På ett lite klikk kan du abbonere på.- en nettside og bruke mye penger på det. Samme er det med aldersgrenser, du kan lage en Facebook- bruker selv om du bare er 7 år så det må man ta hensyn til.

  SvarSlett
 16. jeg mener at nettvet er at du ikke legger ut ting om andres private liv som foreksempel at man legger ut tlf nr, addrese, alder og lignene og det må vere relevant for den nettsiden.

  SvarSlett
 17. Jeg mener at man skal tenke at folk du møter på internett, ikke er den de sier de er. Man skal ikke sende ut bilder av seg selv eller andre man kjenner, eller annnen personlig informasjon.Spør foreldrene dine om lov før du laster ned spill før du melder deg på eller før du gir epostadressen din til noen.Ikke fortell noen ettternavnet ditt, adressen din eller hvor du bor, telefonnummeret ditt eller hvilken skole du går på. Og man må huske at hvis man du snakker med noen i et praterom som spør om noe du ikke har lyst til å svare på, så skal du ikke svare. Og hvis du skal møte noen du har truffet på internett, må du aldri gjøre det alene. En voksen må bli med på det første møtet selv om det er et offentlig sted og ikke hjemme hos den personen.

  DET VAR MENINGEN MIN OM NETTVETT. YOKABIEL.

  SvarSlett
 18. Nettvett blir bare mer og mer viktig, siden vi er "datagenerasjonen", og det er lett for oss å legge ut ting man ikke tenker over, og det ender med at man sårer noen. Mange gjør det når man er sammen med andre, for å tøffe seg, og når man kommer hjem, angrer man. Derfor er det viktig å tenke seg om før man legger ut bilder av andre, og det er viktig at den personen det er bilde av, er enig i at bildet kan legges ut.

  Sigrid

  SvarSlett
 19. Nettvett er VELDIG viktig i dagens samfunn. Vi i dag bruker veldig mye sosiale medier. Det er superenkelt å ta et bilde av noen, og bare skyte det inn i det store internett. Når du først har lagt det ut på f.eks Facebook, er det superenkelt å dele bildet. Det er jo bare å trykke på EN knapp! Når du møter noen du har lagt ut bilde av en annen en gang, ser du kanskje at han er "forbanna" på deg. Du har jo lagt ut bilde av ham. Nesten alle har sett bildet. Du har kanskje ødelagt livet hans, ved å bare legge ut et bilde på internett. Da tenker jeg at du angrer noe helt sinnsykt da.

  "Det er lov å bruke huet"!
  (Daniel Alexander Tennøy Lien)

  SvarSlett
 20. Hei:)
  Når men bruker innternett så mye som vi gjør i dag så er det viktig å ha nettvett. Det er aldri lurt å legge ut personelig informasjon om seg selv eller andre, man kan angre veldig og da er det forsent folk kan ha kopiert det og misbrukt det. Når man er med venniner eller kompiser så er det lettere at man leger ut ting om andre som man angrer på i ettertid. Når folk blir mobbet på nett så er det veldig dumt for da er det lettere for mobberne og skrive masse stygge ting enn når de gjør det annsikt til annsikt. Det er veldig unødvendig og man skal tenke over hva man skriver og hva men legger ut.

  I digitale samfunnet i dag har nesten alle facebook, instagram eller snapchat. Det er mange som bruker innternett til skole arbeid eller til å prate med venner på nettet. Det blir bare flere og flere som bruker nettet hver dag. Det er bra at mange gjør det men da må man oppføre seg mot andre.
  Det finnes regler og aldersgrennser på nettsider og da er det viktig å følge de reglene. De reglene er ikke skrevet på tull. Det er veldig enkelt og bare legge ut ting om andre uten å tenke egentlig hva man gjør. Det er lurt og alltid tenke seg igjennom to ganger før man legger ut ting. Når man skal legge ut ting om andre så må man ha tilatelse fra andre før man gjør det.

  Vis NETTVETT!!!!!!!!!!!!

  Ane

  SvarSlett
 21. Vel jeg tenker at nettvett er å ikke skrive ting uten å tenke over det eller blider av seg selv som er høyspersonelige. Det handler vel sikkert om det Å at det vi skriver handler om andre eller folk vi ikke kjenner/personer. Tips: TENK DEG OM MINST 43 GANGER FØR DU SKRIVER TING PÅ INTERNETT!!!!!!


  Laget av: Eirik Fra Nordbyen Skole 7A

  SvarSlett
 22. Jeg mener at nettvett handler og å oppføre seg på nettet. Det er veldig lett å bare ta et bilde og legge det ut på internett, da kan alle se det. Hvis du sletter det er det nok mange som har allerede har kopiert, delt er brukt bilde.Tenk deg alltid godt om før du legger ut noe og har du lyst å legge ut bilde av andre så spør de om de syntes det er greit. Du skal heller ikke oppgi informasjon eller snakke med fremmede på nettet.

  I dag blir app`en snapchat mye brukt av barn og ungdommer i det digitale samfunn. Man sender bilder til venner, men likevel er dette et av de programmene som blir brukt mest til mobbing.

  Tonje

  SvarSlett
 23. Jeg mener at nettvett er å ikke skrive stygge ting, mobbe, og legge ut bilder av andre uten tillatelse. Du skal heller ikke legge ut personlig informasjon om deg selv eller andre til noen du ikke kjenner, som for eksempel: Telefon nummer, hvor du bor, hvor gammel du er, epost-adresse osv. Det er viktig å bruke godt nettvett! Tenk deg om før du skriver ting eller legger ut ting om andre uten tillatelse. Det er viktig å bruke godt nettvett på sosiale medier, som for eksempel: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Snapchat osv.

  Vis NETTVETT!!!

  Fredrik

  SvarSlett
 24. Jeg synes at nettvett sier seg litt selv hva det er.. Det er enkelt og greit vett på nett. Nettvett handler VELDIG mye om å tenke seg om før en gjør noe. For eksempel Snapchat som Tonje nevnte, det stod i VG for en stund siden at Snapchat er en av de app'ene som det foregår mest mobbing på. Hvis du skal legge ut et bilde på Facebook. Snapchat, Twitter osv så må du tenke deg om flere ganger om du bør gjøre det. Hvis jeg kanskje har et bilde av Mikke og vil legge det ut så bør jeg ikke gjøre det før jeg har spurt han selv og fått en bekreftelse på det. Etter alt jeg har hørt så er det ingen digital mobbing på vårt trinn. Heldigvis.

  TENK DEG OM!! VIS NETTVETT!!

  Edvard Stokke18

  SvarSlett
 25. Nettvett handler ikke bare om mobbing eller frekke komentarer, nettvett handler om hvordan du oppfører deg på nettet. F.eks hvis du skriver noe stygt eller legger private bilder på nettet utenatt at den personen får vite det, er egentlig ikke lurt. Du vet aldri hva skjer eller om den personen blir såret. Du kan heller si det ansikt mot ansikt og dessuten er det ganske lurt. Den personen som mobber,legger bilder ut på nettet eller på facebook, må seriøst skjerpe seg. Og i tilleg HVIS RESPEKT!.

  Og nettvett er ganske viktig i det digitale samfunnet.

  Iris

  SvarSlett
 26. Jeg mener at nettvett er å tenke seg om før man legger ut noe på nett. Man skal ikke oppgi personlig informasjon om seg selv eller andre, som f. eks adresse, personnummer, fødselsdato eller mobilnummer. Det er heller ikke bra å mobbe andre, skrive stygt om andre, kommentere utseende eller oppførsel. Det er lett å ta et bilde og bare legge det ut på nett. Dette skal men ikke gjøre uten tillatelse fra den personen det gjelder.
  Informasjonen på nettet sprer seg fort og informasjonen kan bli brukt på feil måte av de som ser den. Det er derfor viktig å tenke seg om flere ganger før man legger ut noe.

  SvarSlett
 27. Jeg syntes at nettvett er å ikke være slem eller erte noen på internett for ingen grunn. Nettvett er at en er snill mot den man chatter/snakker med. når man vet at den man snakker til kommer til å bli veldig lei seg senere for det man har sagt er det best å holde seg unna. men det er lov å tulle når man snakker til en man kjenner. Men det er ikke noe snilt å si stygge ting om folk man så vidt kjenner. det er best å ikke si noe tin noen man ikke kjenner uten at de har mødt hverandre.

  HVIS NETTVETT!!!!!!!
  HVIS NETTVETT!! Det var meningen å si det to ganger :)


  Marcus

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

   Slett
 28. Jeg mener at nettvett er at man ikke skal legge ut og skrive stygt om andre men passe på hva men skriver og vis man blir irritert MÅ man passe på hva man sier. du kan heller skrive din blomstereng det er bedre en og skrive mange stygge ord mener jeg da.

  jonatan

  SvarSlett
 29. jeg mener at nettvett er at man ikke skal mobbe og skrive stygt om andre,det er uakseptabelt spør du meg.man skal ikke legge ut bilder av folk uten tillatelse av dem du har tatt bilde av.basta bom.

  SvarSlett
 30. Masse imponerende her folkens. Dere er flinke til både å komme med tips om nettvett, og begrunne de.

  Hva tenker dere om et digitalt samfunn? Er det "nødevndig"? Hvilke digitale hjelpemidler og tjenester kunne dere klart dere/ikke klart dere uten?

  Kjell

  SvarSlett
 31. Folk som legger ut bilder og videoer av andre er vel noe av det mest straffbare og dummeste jeg vet om. Folk som gjør sånt har ikke følt med på skolen når de har hatt om dette....

  SvarSlett
 32. jeg synes at det er viktig og ha netvett og tenke deg litt om før du gjør noe du kankje vil angre på.
  nettvett er egentlig det at du må spørre deg selv eller den du skal legge ut bilde av om det er greit.
  jag synes man må være forsiktig med og sende bilder til hverandre på snapchat siden at jeg leste at de som lagde snapchat legger ut bildene på internett.

  -Tiril

  SvarSlett
 33. Jeg mener at nettvett er at man ikke skal mobbe, terge og kommentere stygge ting på nettet og at det ikke er lov å legge ut bilder på nett om du ikke har fårr lov av den personen som det går ut over.
  KJARTAN

  SvarSlett